Henkilöstöpalvelualan yritykset ennakoivat hyvän suhdannekehityksen heijastuvan syksyn aikana sekä alan myyntiin että henkilöstömäärän kehitykseen.
Suhdannenäkymiä kuvaavan saldoluvun arvo oli elokuussa EK:n suhdannebarometrin mukaan 14. Heinäkuussa vastaavan saldoluvun arvo oli huikeat 55 ja tästä tultiin nyt siis jonkin verran alaspäin.
– Cityworkissä luottamusta tulevaisuuteen vahvistaa se, että todennäköisesti pääsemme pian tapaamaan asiakkaita paikanpäälle. Etänä toimiminen on vaikuttanut varsinkin uusasiakashankintaan mutta myös lisämyyntiin, Cityworkin toimitusjohtaja Ville Kulmala kertoo.
Cityworkin kasvua vauhditti myös Värväämö Oy:n osto Enersense International Oyj:ltä kesäkuun lopussa.
Kasvua miltei joka osa-alueella
Henkilöstöpalveluiden kokonaisliikevaihto sisältää vuokraus-, rekrytointi-, ulkoistus- sekä henkilöstöpalveluiden lisäpalvelut. Liikevaihdon arvo oli tämän vuoden heinäkuussa 124,7 miljoonaa euroa. Se kasvoi heinäkuussa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden 14,0 prosenttia. Tammi-heinäkuun henkilöstöpalveluiden liikevaihdon arvo oli 768,0 miljoonaa euroa, jossa kasvua 2,8 prosenttia.
Suurimman palveluryhmän eli henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon arvo oli heinäkuussa 111,6 miljoonaa euroa. Kasvua viime vuoden heinäkuuhun verrattuna oli 14,8 prosenttia.
Ulkoistus- ja alihankintapalveluiden liikevaihdon arvo oli tämän vuoden heinäkuussa 9,1 miljoonaa euroa, kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan 3,6 prosenttia.
Myös rekrytointipalvelut kasvavat yhä vauhdikkaasti, vaikka heinäkuussa liikevaihto onkin aina alemmalla tasolla kuin muina kuukausina. Heinäkuun liikevaihdon arvo 2,2 miljoonaa euroa ja kasvua edelliseen vuoteen oli 58,7 prosenttia.
Lisäpalveluihin kuuluvat valmennus- ja koulutus- sekä uudelleensijoittumispalvelut, soveltuvuusarvioinnit ja työnantajamielikuvakampanjat. Näiden liikevaihdon arvo oli heinäkuussa 1,9 miljoonaa euroa, laskua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan 8,7 prosenttia. Syynä tähän todennäköisimmin on, että koronapandemian alkuvaiheessa muutosturvakoulutusten kysyntä kasvoi, joka näkyi vuoden takaisissa luvuissa. Lisäksi työllisyyden kuntakokeilujen käynnistyttyä maaliskuun alussa asiakasohjausta ei ole vielä saatu toimimaan.
Osaajapulaan lievitystä lyhytkoulutuksella
Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:n näkemyksen mukaan yrityksille voisi saada nopeasti lisää työvoimaa yhteiskunnan tukemaa lyhytkoulutusta lisäämällä. Cityworkillä on käytössä osaamispohjainen profiilipalvelu, jonka avulla saadaan asiakkaiden tarpeita ja työnhakijoiden osaamista osumaan kohdilleen.
Toimitusjohtaja Ville Kulmala arvioi, että tarjolla on työtehtäviä, johon hyvin riittäisi muutaman viikon tai kuukauden lyhytkoulutus. Citywork tarjoaa tällaista koulutusta muun muassa logistiikan alalla trukkikortin muodossa.
– Valtio pitäisi saada selkeämmin mukaan maksamaan koulutusta, Kulmala pohtii.
Osaajapula saa myös työvoimaa etsivät yritykset tarkastelemaan vaatimuksiaan. Toisinaan alkuperäisistä vaatimuksista pystytään tinkimään, jos tekijää ei niillä kriteereillä löydy.
– Vanhassa mestari-kisälli -mallissa on ideaa. Tämän esteenä on, että asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan oppimisajasta. Uusia tuettuja koulutusmalleja tarvitaan, Kulmala toteaa.