Henkilöstöpalveluala reagoi etukenossa nousuihin ja laskuihin

Alan liikevaihto kasvoi 14,3 prosenttia viime vuoden syyskuusta.

Suhdannetilanne lokakuussa oli huomattavasti syyskuuta heikompi ollen -3 (syyskuussa 14), mutta näkymät ovat jo jonkin verran kirkastuneet syyskuun synkkyydestä ollen -28 (syyskuussa -62). Toki näkymät ovat edelleen pessimistiset.
− Syyskuussa oli tunnelma, että jotain isompaa ikävää voi alkaa, mutta nyt vaikuttaa siltä, ettei niin käy. Mustia pilviä on vielä taivaalla, mutta on laskusuhdanteita ennenkin nähty ja niistä selvitty, kuittaa Selekta Henkilöstöpalveluiden toimitusjohtaja Jukka Hiltunen.

Selektan suurin toimiala on rakentaminen, joka toimialana perinteisesti reagoi nopeasti laskusuhdanteen alkamiseen.
− Rakentamisen väheneminen laskusuhdanteessa pitää kyllä paikkansa uudisrakentamisen osalta, mutta silloin korjausrakentaminen puolestaan alkaa vetää paremmin, jolloin myyntiä sille puolelle tehostetaan. Laskusuhdanteessa myös toimialojen painotuksia mietitään hieman uusiksi, Hiltunen toteaa.
− On myös normaalia, että rakentaminen alana hiipuu aina kesän jälkeen. Elokuu on perinteisesti vuoden paras kuukausi ja tänä vuonna se oli erittäin hyvä. Toistaiseksi tilausten hiipuminen voi mennä myös vuodenajan piikkiin.

Myös henkilöstöpalveluala reagoi perinteisesti markkinoihin siten, että epävarmuuden alkaessa alan myynti laskee ennen muita aloja. Vuokratyövoiman käyttö on ensimmäinen yritysten käytettävissä oleva tapa hakea joustoja. Kun nousu jälleen alkaa, henkilöstöpalveluyrityksissä myynti kasvaa, sillä yritykset ovat vielä epävarmoja palkkaamaan henkilöstöä omille listoilleen.
− Aiempien notkahduksien jälkeen henkilöstöpalveluala on noussut joka kerta entistä suurempaan rooliin, pitkään alalla ollut Hiltunen muistuttaa.

Osaajapula edelleen este kasvulle

Selekta on vahvistunut tänä vuonna orgaanisen kasvun lisäksi Tekijä Rentin ja Varsinais-Suomen Apuvoiman yritysostoilla. Näiden yritysten liikevaihtoa ei ole vielä lisätty Selekta Henkilöstöpalveluiden lukuihin. Suurin kasvun este ei ainakaan vielä löydy tilauskannoista, vaan osaajapulasta.
− Teollisuuden puolella varsinkin hitsaajilla ja CNC-koneistajilla, rakentamisessa kirvesmiehillä ja talotekniikan puolella ilmastointiasentajilla ja putkimiehillä kaikilla on töitä. Logistiikan puolella on sekä hyvä tilauskanta että työvoimaakin saatavilla, Jukka Hiltunen kuvailee alojen eroja.

Kansainvälistä rekrytointia Selekta on tehnyt pitkään Euroopasta. Uutena on juuri käynnistynyt rekrytoinnit teollisuustyöhön Filippiineiltä ja Intiasta.
− Meillä on valmius avata rekrytointipisteitä useampaan maahan, mutta toistaiseksi seuraamme markkinoiden kehittymistä ja pidämme käsijarrun päällä.

Euroopan ulkopuolelta rekrytoitaessa suurimmaksi byrokratiaongelmaksi Hiltunen nimeää prosessien keston. Kun työntekijä on vihdoin valmis aloittamaan työt, asiakkaan tilanne on saattanut jo muuttua. Edistysaskeleena kansainvälisen rekrytoinnin suhteen Hiltunen kehuu asiakkaiden muuttuneita asenteita varsinkin työntekijöiden kielitaidon suhteen.
− Aiemmin asiakkaat eivät halunneet työntekijöitä, joilla ei ollut Suomen kielen taitoa. Nykyään arvostetaan sitä, että on hyvä työntekijä, ja ymmärretään, että kieltä oppii kyllä työtä tehdessä.

Liikevaihtokatsaus syyskuu 2022, sis. neljännesvuosikatsauksen >>

 

Lisätietoja:
HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara, puh. 040 562 6466, merru.tuliara@hpl.fi