Henkilöstöala ennakoi pientä notkahdusta lähikuukausille

Henkilöstöalan kokonaisliikevaihdon arvo oli lokakuussa 146,1 miljoonaa euroa. Suhdannetilanne parani hieman lokakuuhun nähden.

Henkilöstöpalveluiden myynnin ennakoidaan notkahtavan hieman joulukuussa, mutta tilanteen odotetaan piristyvän taas ensi vuoden tammi-helmikuussa. Henkilökunnan määrän odotetaan kääntyvän lähikuukausina laskuun. Voimakkainta lasku olisi vuoden vaihteessa ja alkuvuodesta lasku tasaantuisi.

PolarPro on kuljetus- ja logistiikka-alan henkilöstöyritys, jolla on tytäryhtiönsä PolarPro Logistiikka Oy:n kautta myös omia varastointi- ja logistiikkapalveluita. Yli 20 miljoonan euron liikevaihdon tänä vuonna tekevä PolarPro Henkilöstöratkaisujen toimitusjohtaja Kari Lietsalmi pitää yrityksen näkymiä todella hyvinä, ellei erinomaisina.

– Teimme lokakuussa parhaan kuukausimyyntimme koskaan ja marraskuu jatkaa samalla linjalla. Henkilöstömäärämme on kasvanut 150:llä vuoden takaisesta ja liikevaihtomme tulee kasvamaan yli 25 prosenttia. Kasvun myötä PolarPro pyydetään mukaan aiempaa isompiin tarjouskilpailuihin ja uusia, isoja asiakkaita on jo tullut, Lietsalmi kertoo.

Työvoimapula vaivaa kuljetusalaa

Kuljetus- ja logistiikka-aloilla työvoimapula on kysyntää suurempi ongelma.
– Vaikka uusia, isoja varastoja on tullut, varastotilasta on edelleen pulaa. Täyttöaste on kova ja sen myötä ihmisiä tarvitaan töihin lisää, Lietsalmi kuvailee.
– Työpaikoistamme puolet ovat yhdistelmäajoneuvokuljettajille, joista on pulaa. Meillä on ollut tänä vuonna jatkuvasti 30–60 vakinaista paikkaa tarjolla. Saisimme kuljettajia töihin niin paljon kuin vain heitä löydämme.

Alalla on suuri poistuma. Kuljettajia eläköityy ja uusia kouluttautuu alalle liian vähän.
– Aiemmin saimme ammattitaitoisia kuljettajia armeijan käyneistä, mutta nykyään Puolustusvoimissa kuljettajakoulutuksen saaneet menevät armeijan jälkeen muille aloille.

Hyvä työnantajakuva tärkeä

Varasto- ja sisälogistiikassa työvoiman saatavuus on parempi, mutta sielläkin ammattilaisista, kuten osaavista trukkikuljettajista, on pulaa. Vaihtuvuus on suurta.
– Meidän pitää saada ihmiset sitoutumaan pidemmäksi aikaa. Tällä hetkellä työpaikkaa vaihdetaan hyvin herkästi. Olemme jo tehneet paljon töitä työnantajakuvan kirkastamiseksi, mutta panostamme asiaan jatkossa entistä enemmän, Lietsalmi sanoo.

PolarProlla työsuhteen kesto on keskimäärin yli 2,5 vuotta. Käytössä on jo useamman vuoden ollut polku seurata työntekijätyytyväisyyttä haastattelusta alkaen.
– Kysymme haastattelusta, perehdytyksestä ja vastaako työ annettua mielikuvaa. Kysely lähtee myös, kun koeaika on päättymässä sekä aina, kun kalenterivuosi työsuhteessa täyttyy. Haluamme tietää, mitä työntekijämme ovat mieltä ja olemme havainneet kyselyt hyväksi kanavaksi selvittää asia.

 

Liikevaihtokatsaus lokakuu 2022>>

 

Lisätietoja:
HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara, puh. 040 562 6466, merru.tuliara@hpl.fi